Jak vyrobit sliz? Už nikdy jej nebudete muset pro své děti kupovat!

Sliz je oblíbenou dětskou zábavou, se kterou se dá dělat tolik věcí! Správný sliz nelepí, nedrolí se a dobře se natahuje. Neměl by zanechávat mastný povrch ani nic obarvovat. Můžete jej koupit po jednotlivých kelímcích nebo dokonce v rámci balení. Výroba slizu je jednodušší, než si myslíte! A vyjde vás také na zlomek ceny, oproti slizu, který se dá koupit v hračkářství. Jak tedy vyrobit sliz? Stačí vám k tomu jen několik málo ingrediencí.

Proč si vyrábět vlastní sliz?

Existuje hned několik důvodů, proč byste se do toho měli pustit:

  • Je to levnější.
  • Můžete si užít spoustu zábavy už při samotné výrobě.
  • Docílíte takové konzistence slizu, jakou preferujete.
  • Můžete si jej obarvit, jak chcete.
  • Přidáte do něj jen nezávadné ingredience (bez chemikálií).

Jak vyrobit sliz z lepidla?

Jedním z nejoblíbenějších receptů na výrobu slizu je použití lepidla a jedlé sody. Pak už stačí přidat jen trochu vody, a chcete-li také barviva. Používejte potravinářská barviva, která jsou bezpečná jak pro ruce, tak v případě požití. Pokud je vaše dítě dostatečně velké, můžete svůj sliz obarvit též temperovými barvami. Jedlá soda je všestranným pomocníkem v domácnosti, odstraníte jí mravence a také vyčistíte různé povrchy v domácnosti. Účinná je například při čištění stříbra.

Postup je jednoduchý:

  1. Do dostatečně velké misky dejte dvě lžíce tekutého lepidla.
  2. Přidejte asi jednu třetinu lžičky jedlé sody.
  3. Míchejte, dokud se ze směsi nestane hustý sliz. Ten už půjde dál zpracovat rukou.
  4. Nyní jej můžete obarvit, pokud chcete.

Jak vyrobit sliz z lepidla a boraxu?

Borax čili tetraboritan sodný se využívá ve stavebnictví, ale také v domácnosti či zemědělství. Můžete jej použít jako hnojivo, změkčovač vody nebo k odpuzování mravenců. Koupit jej můžete ve vinařských potřebách. Není drahý, za 500 g zaplatíte kolem 50 Kč. Postup výroby slizu je pak následující:

  1. Do jedné misky dejte asi 30 g tekutého lepidla. Přilijte 80 ml vody.
  2. Pokud chcete mít směs barevnou, tak je vhodný čas přidat barvivo (potravinářské, temperu).
  3. Pořádně promíchejte.
  4. Nyní přidejte asi 80 g boraxu a pomalu míchejte. Směs bude houstnout.
  5. Jakmile je směs dostatečně hustá, propracujte ji ještě rukama.

Jak vyrobit sliz z mýdla a lepidla?

Další recept vám může pomoci vyrobit voňavý sliz. Postup se od předchozích příliš neliší. Do misky nalijte lepidlo a přidejte pár kapek tekutého mýdla. Promíchejte. Přidejte potravinářské barvivo a nakonec po malých troškách přidávejte jedlou sodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence slizu. Nakonec můžete ještě přidat třpytky či další ozdoby.

Jak vyrobit sliz s roztokem na kontaktní čočky?

V tomto případě pouze nahradíme mýdlo roztokem na kontaktní čočky:

  1. Do misky nalijte 170 g tekutého lepidla, ½ lžíce jedlé sody a promíchejte.
  2. Přidejte dvě lžíce vody, potravinářské barvivo a třpytky.
  3. Za stálého míchání přidávejte roztok na kontaktní čočky. Nepřežeňte to s množstvím, protože pak je směs příliš tvrdá.

Proč některá lepidla nefungují?

Dříve se k výrobě slizu doporučovalo lepidlo Herkules. Výrobci ale zřejmě pozměnili jeho složení, takže nyní už nedochází k žádoucí reakci, která vede k tuhnutí. Je tedy možné, že budete muset chvíli hledat, než najdete to správné tekuté lepidlo. Aby to fungovalo, musí lepidlo obsahovat složku zvanou polyvinylacetát. Borax nebo jedlá soda s ním reagují tak, že vyrobí onu flexibilní hmotu. Sliz vyrobený z lepidla tak bývá obvykle tužší.

Jak vyrobit sliz bez lepidla?

Jde to i bez lepidla. Stačí, když smícháte šampon a kukuřičný škrob v poměru 1:2 (například tedy 50 g šamponu a 100 g škrobu). Pořádně promíchejte – může to trvat několik minut. V případě, že se sliz trhá, přidejte šampon. Pokud lepí, přidejte škrob. Sliz můžete vyrobit též z prostředku na mytí nádobí a hladké mouky. Opět zachováme poměr 1:2.

Jak vyrobit sliz z octu a mléka?

Tentokrát se obejdete bez boraxu i lepidla. Postup je postup následující:

  1. Smíchejte 7 lžic odstředěného mléka a 150 ml kuchyňského octa. Zamíchejte.
  2. Uvidíte, jak se vytvořily pevné části. Tyto je potřeba přefiltrovat přes kávový filtr (nebo velmi jemné plátno). To může trvat několik minut.
  3. Poté do pevné směsi přidejte ¼ lžičky jedlé sody.
  4. Je potřeba pořádně míchat tak, aby se vytvořil sliz.

Čím můžete sliz vylepšit?

Můžete se inspirovat tím, co obsahuje komerční sliz. Do svého slizu tak můžete přidat třpytky. Povoleny jsou ale i další drobné věci, jako jsou korálky nebo drobné hvězdičky a kuličky, které se dají sehnat v oddělení papírnictví, které je určené pro tvoření. Měly by být pevné (plastové, nikoli papírové). Pamatujte si ale, že jakmile takové drobné částice do slizu přidáte, už je nedostanete ven. Takže si pořádně promyslete, co do svého slizu přidáte. Pokud chcete nadýchaný sliz, můžete do směsi přidat trochu pěny na holení.

Jak skladovat sliz?

Sliz je náchylný k plesnivění. Pokud jej tedy zrovna nepoužíváte, zabalte jej do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice.

Zdroj: HomeScienceTools.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *