jak-na-slimaky

Jak na slimáky? Zlikvidujte je dřív než se pustí do vaší úrody!

Slimáci jsou nepříjemným nepřítelem. Útočí totiž zejména v době, kdy my už na zahradě nejsme – v noci a brzy ráno. Pokud vyrazíme na jejich lov, měli bychom to proto učinit v tuto dobu. Slimáci si rádi pochutnávají nejenom na listech, ale také na některých plodech – typicky jde o ty měkčí plody, jako jsou například jahody. Jak na slimáky, abyste se jich zbavili? Využijte některé z následujících tipů, které můžete libovolně kombinovat. Stejné metody lze použít i na hlemýždě.

Jak na slimáky? Ručním sběrem!

Ruční sběr slimáků je něco, co není příliš příjemné, může to ale být jednou z nejúčinnějších možností. Vezměte si kyblík a rukavice a vyrazte na ně brzy ráno nebo až se setmí (to budete potřebovat baterku na svícení). Rukavice jsou poměrně důležité, protože tělo slimáků je pokryto slizem, který není snadné smýt. Dívejte se v okolí svých rostlin, zvedejte jejich listy a pronásledujte je podle slizkých cestiček, které za sebou mohou nechávat. A co s nasbíranými slimáky? Nejlepším způsobem je nabídnout je slepicím, které si na nich rády pochutnají!

Které rostliny slimáky odpuzují?

Pomoci si můžete výsadbou rostlin, které slimáky odpuzují. Nemají rády jejich vůni, a tak se jim raději vyhnou. Tyto rostliny je dobré zasadit okolo vašeho záhonu, čímž vytvoříte jakousi přirozenou bariéru. Mezi tyto rostliny patří kontryhel, kakost, rozchodník, devaterník, kosatec, všechny okrasné trávy, cibule a česnek, ostropestřec, šalvěj, kopr, levandule a mnohé další.

Jak na slimáky s měsíčkem lékařským?

Měsíček lékařský nepatří mezi rostliny, které slimáky odpuzují svou vůní. I tak ale mohou zafungovat. Jejich listy jsou totiž tak dobře tvarované, že vytvoří přirozenou past. Slimáci do nich vlezou, už ale není snadné vylézt ven. A toho můžete využít při ručním sběru slimáků. Jednoduše je posbíráte do kyblíku. Měsíček navíc můžete použít pro mnohé domácí použití, například na přípravu domácí kosmetiky.

Odstraňte vhodné prostředí pro život slimáků!

Slimáci se přes den schovávají na místech, která jsou chladná a vlhká a chrání je před sluníčkem. Pokud tato místa odstraníte, můžete se zbavit i slimáků. Není to ale vůbec jednoduché, protože slimáci se mohou schovávat pod cihlami, kameny, dřevem, zahradním nábytkem atd. Tím, že jim vezmete jejich úkryt, je vystavíte predátorům, jako jsou ptáci, ropuchy, ježci a další.

Jak na slimáky pivní pastí?

Pivní past je jednou z nejznámějších metod, jak polapit slimáky. Pivo, které na ně použijete, může být nedopitý zbytek. Pokud takový nemáte, postačí vám jen trocha piva, takže se stále jedná o velmi levnou past. Vytvoříte ji tak, že sklenici zakopete poblíž zranitelných rostlin tak, aby horní okraj nádoby trčel dva až tři centimetry nad zemí (mělo by se jednat o mělčí nádobu). Do poloviny sklenice pak nalijte pivo. To slimákům náramně voní, a tak se připlazí, aby si na něm pochutnali. Jakmile ale spadnou do sklenice, už nejsou schopni vylézt. Svou past kontrolujte každý den.

 Zkuste vytvořit bariéru, která slimáky popíchá!

Slimáci mají měkké tělo, které je přizpůsobeno plazení po hladkém povrchu. Ostré a pichlavé hranice kolem vašich rostlin mohou pomoci, aby se k nim slimáci nedoplazili. Takovou bariéru můžete připravit z ostrého štěrku, vaječných skořápek, jehličí a podobných materiálů. Zvolte takové, které se po smíchání s půdou přirozeně rozloží a půdu pokud možno obohatí. Vyhýbejte se toxickým materiálům. Některé z nich, jako jsou například vaječné skořápky jsou skvělým způsobem, jak se zbavit i takových škůdců, jako jsou mravenci.

Jak na slimáky měděným páskem?

Měděný pásek instalovaný kolem vašich rostlin může být velmi účinný. Slimák totiž dostane elektrický šok pokaždé, když se ho dotkne. Zakoupit můžete samolepící měděnou pásku, kterou nalepíte kolem svých květináčů, nebo z ní připravíte bariéru kolem rostlin zasazených ve volné půdě. Hodí se také na vyvýšené záhony i skleník.

Proč se nehodí sůl na slimáky?

Některé zdroje doporučují na hubení slimáků také sůl. Ta má fungovat tak, že vysušuje tělo slimáků a tím je hubí. Jenomže pokud z nich připravíte vrstvu na půdě, můžete ji znehodnotit. Sůl se do půdy zkrátka vůbec nehodí, proto ji v zahradě raději nepoužívejte. Navíc nepříznivě ovlivňuje také rostliny.

Jak na slimáky s pomocí hlístic?

Hlístice jsou půdní mikroorganismy, které slimáky aktivně napadají. Jsou mikroskopické, ale pro rostliny, lidi i jiná zvířata jsou neškodné. Zakoupíte je například pod obchodním názvem Nemaslug.

Zkusili jste návnadu?

Do stinného rohu své zahrady dejte několik listů salátu nebo granulí pro kočky. Slimáci si na nich pochutnají a vy je pak zlikvidujete ve velkém množství najednou. Opět je zapotřebí vyrazit v dobu, kdy jsou slimáci nejaktivnější – tedy v noci nebo za svítání.

Jak na slimáky prostřednictvím přírodních granulí?

Granule proti slimákům jsou bezpečné, protože nekontaminují půdu ani nezasahují do životního prostředí. Jejich výhodou je i to, že jsou odolné vůči vlhku a dešti. Proto je neobnovujete tak často, jako je tomu u některých jiných možností. Nejsou nebezpečné pro děti ani domácí zvířata. Jednoduše je rozhodíte po záhonu (Ferramol či Vitrol) a dál už se staráte pouze o jejich doplňování, až je slimáci pozřou. Slimáci, kteří si na nich pochutnají, se ještě odplazí do svého úkrytu a teprve tam zemřou.

Zdroj info: https://www.theenglishgarden.co.uk/gardening-advice/maintenance/how-to-get-rid-of-slugs-10-solutions/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *