jak-vycistit-kartac-na-vlasy

Jak vyčistit kartáč na vlasy? Odstranit vlasy nestačí!

Kartáč na vlasy je běžnou pomůckou pro všechny, kdo mají dlouhé vlasy. Protože vlasy přirozeně padají, je velmi časté, že se čas od času kartáč naplní vlasy. To ale není všechno. Kromě vlasů jsou v kartáči i zbytky odumřelé kůže, vlasové kořínky, kožní maz a spousta bakterií. Proto bychom měli o svůj kartáč pravidelně pečovat. Jak vyčistit kartáč na vlasy?

Proč čistit kartáč na vlasy?

Vlasy padají každému, je to zcela přirozený proces. Stejně jako lidé i vlasy mají svůj životní cyklus, který končí vypadnutím. Za den může vypadnout 50 až 100 vlasů a velké množství se může uchytit právě v kartáči na vlasy. Zbytek pak padá, kudy jdeme – na koberec, pevnou podlahu, venku. Abyste měli co nejméně práce například s čištěním koberce od vlasů, je dobré pořídit si kvalitní kartáč na vlasy a pravidelně jej čistit.

Jak vyčistit kartáč na vlasy?

Špinavý kartáč na vlasy může mít negativní vliv na vzhled vlasů a zdraví pokožky hlavy i vlasů. Vede ke krepatění, lámání a dalším problémům. Čištění kartáče je natolik rychlé a jednoduché, že tuto činnost prostě nelze zanedbávat. Kromě toho si čistý kartáč déle udrží svou životnost. Pro čištění si připravte správný čisticí roztok a také správnou techniku drhnutí. Díky tomu zbavíte svůj kartáč kožního mazu, zbytky produktů (jako je lak na vlasy, bezoplachové masky apod.), nečistot a bakterií.

Jak vyčistit kartáč na vlasy krok za krokem?

První krok je snad každému jasný i bez nápovědy. Je třeba vytáhnout z kartáče všechny vlasy, které se v něm v průběhu používání nastřádaly. Větší množství vlasů můžete vytáhnout prostě jen prsty nebo si můžete pomoci malým hřebínkem, kterým přejíždíte štětinky či drátky kartáče od spodu nahoru. Pokud máte štětinkový kartáč, můžete jej zarovnat nůžkami – trčící štětinky nedovolují dělat kartáči jeho práci na 100 %.

Jakou použít čisticí směs na kartáč?

Čisticí směs vám usnadní čištění kartáče na vlasy a dobrou zprávou je to, že nepotřebujete nic speciálního. Použijte bílý ocet a jedlou sodu – smíchejte je v misce ve stejném poměru. Do nich ponořte kartáč po dobu asi 30 minut. Směs začne pracovat a odstraňuje zbytky různých produktů na vlasy i nečistoty, které se v něm usadily. Poté kartáč opláchněte pod tekoucí teplou vodou. Drhněte jej starým kartáčkem na zuby.

  • Kombinace bílého octa a sody pomáhá rozpouštět odolné oleje a špínu a zároveň eliminuje hromadění bakterií, které mohou vést k popraskání nebo jiným kožním problémům.

Jak vyčistit kartáč na vlasy od nečistot a bakterií?

Za tímto účelem použijte právě kartáček na zuby (samozřejmě takový, který už nebudete vkládat do úst). Tento krok je asi nejnamáhavější, nicméně důležitý – potrvá asi 10 minut. Čím častěji svůj kartáč čistíte, tím méně času potrvá. Nahromaděním těchto nečistot v kartáči může vést k poškození vlasů, protože díky nim se vlasy ke kartáči lepí a dochází k jejich tahání.

Jak na kartáče podle materiálů?

Pokud máte specifický kartáč s jemnými štětinami (zejména přírodními), pak jej čistěte měkkým kartáčem nebo hadříkem, aby se nepoškodil. Tento typ kartáčů nenamáčejte ve vodě. Na druhou stranu syntetické kartáče (nylon, plast) ponořte do vlažné/teplé vody vždy a drhněte je zubním kartáčkem. Ať už máte jakýkoli kartáč, vždy jej nechte zaschnout vzhůru nohama, aby voda nestékala do rukojeti.

Jak vyčistit kartáč na vlasy podle četnosti použití?

Ať už svůj kartáč používáte jednou za čas nebo každý den, přistupte k čištění kartáče na vlasy alespoň jednou za týden – pokud jste jej v daném týdnu použili. I jedno použití kartáče totiž může znamenat zanesení kartáče nečistotami, jako jsou odumřelé kožní buňky, maz a bakterie, které se mohou dále šířit.

Zdroje info: https://www.healthline.com/health/how-to-clean-a-hairbrush

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *