jak-na-srsne

Jak na sršně? Nejsou tak agresivní, avšak bodnout mohou

Sršeň patří mezi bodavý hmyz, který je podobný včelám či vosám. Dokáže nás dost vyděsit svou velikostí, protože oba tyto druhy hmyzu převyšuje. Naštěstí nejsou tak agresivní a píchnou opravdu jen tehdy, když musí. Pokud se cítí ohroženi, mohou se začít rojit. To jsou pak nebezpeční. Jak na sršně? Prvním krokem je odhalit, kde se nachází jejich hnízdo. To postříkejte vhodným insekticidem, počkejte několik hodin a zjistěte, jestli jsou sršni aktivní. Pokud ano, bude třeba postřik opakovat. V okamžiku, kdy nevidíte živé sršně, je načase zlikvidovat samotné hnízdo.

Jak sršni vypadají?

Sršni jsou podobní vosám, jsou však mnohem větší. Pokud se v blízkosti vašeho pozemku (nebo přímo na něm) vyskytuje hnízdo, pak můžete na sršně narazit od května až do listopadu – v závislosti na počasí. Může jít o hnízdo na stromě, ale také v zemi nebo třeba ve fasádě domu. Odhalit, kde je hnízdo můžete pozorováním sršňů – ti se totiž do svého obydlí často vrací. Sršně přitahuje umělé světlo, takže rozsvícením je můžete přilákat.

Kdy útočí sršni?

Sršni obvykle nejsou tak agresivní jako vosy, avšak pokud mají pocit, že jsou oni či jejich hnízdo v ohrožení, neváhají bodnout. Jejich hnízdo vypadá jako šedá nebo béžová struktura podobná papíru. Pokud sršní hnízdo nezlikvidujete, na zimu vymře. Avšak sršní královna v něm přezimuje a založí novou generaci hmyzu v následujícím roce. Proto je třeba zaměřit se nejenom na jedince, ale rovnou na celé sršní hnízdo.

Jak na sršně svépomocí?

Odstranění sršního hnízda může být velmi nebezpečné. Jedinec je totiž vybaven velkým žihadlem a (na rozdíl od včely) může bodnout, kolikrát chce. Při velkém množství bodnutí může dojít k selhání orgánů a dokonce smrti pobodaného. Na hnízdo je třeba použít vhodný přípravek – v současné době se prodává spousta přípravků na hubení sršňů. Ty se obvykle aplikují ze vzdálenosti asi 30 cm od hnízda. Musíte najít vchod do hnízda a sem přípravek aplikujete (držte se pokynů, které jsou uvedeny na vašem přípravku). Následujících několik dní hnízdo sledujte, abyste zjistili, zda došlo k zahubení sršňů. V případě potřeby postřik opakujte. Držte se těchto bezpečnostních opatření:

  • Před postřikem uzavřete své domácí mazlíčky i děti doma, kde nehrozí pobodání.
  • Jakmile aplikujete postřik, běžte co nejdále od hnízda. Je pravděpodobné, že jedinci nezahubíte hned a budou z hnízda vylézat.
  • Nestříkejte postřik na rostliny – ty, které jste zasáhli, opláchněte vodou.
  • Nepoužívejte žebřík k tomu, abyste se přiblížili k sršnímu hnízdu. Je to velmi nebezpečné.

Jak na sršně podle denní doby?

Ideální je začít aplikovat postřik až po setmění a to s pomocí červeně zbarvené baterky (pokud potřebujete nějaké světlo). V noci jsou sršni méně aktivní. Likvidace hnízda může být velmi nebezpečná, a to nejenom kvůli žihadlům, které můžete dostat. Často jsou ve velké výšce, takže kvůli jednomu bodnutí můžete spadnout a zranit se.

Jak na sršně s profesionály?

Pokud nechcete riskovat zdraví, můžete si do svého domova pozvat profesionální deratizátory. Jejich cena se pohybuje okolo 1 500 Kč, podle náročnosti deratizace. Profesionálové mají osvědčené prostředky i postupy, jak se takových škůdců zbavit. I když jsou dražší, než likvidace svépomocí, může se to vyplatit. Ne každý přípravek, který vyzkoušíte, bude funkční. A tak se utrácíte peníze za další a další přípravky. Tato částka může převýšit cenu za profesionální deratizaci.

Jak na sršně prostřednictvím preventivních opatření?

Pokud jste odstranili sršní hnízdo, zaveďte řadu preventivních opatření, aby se už nikdy nevrátili. Díky nim nebude na vašem pozemku nic, co by bylo pro sršně lákavé. Je tedy vyšší pravděpodobnost, že se usadí někde jinde. Mezi osvědčené metody patří:

  • Nenechávejte povalovat spadané ovoce ze stromů déle, než je nutné.
  • Jakékoli zdroj potravin (hromady odpadků, kompostová hromada) přikrývejte, aby k nim sršni neměli přístup.
  • Odstraňte ze svého pozemku odpadové řezivo, hromádky mulče nebo jiného organického materiálu.
  • Mrtvé stromy přitahují sršně, proto je dobré odstraňte.

Jak na sršně s pomocí octa?

Ocet napodobuje vůni fermentovaného ovoce, což je jednou z oblíbených pochoutek sršňů. Můžete si připravit pasti, kdy ocet smícháte s cukrem, vodou a mýdlem (mýdlo naruší povrchové napětí kapaliny, takže sršně pohltí a nepustí ven). Sršni si přijdou pochutnat a utopí se. Tato metoda je vhodná i na octomilky. Vzhledem k tomu, že sršňů je v jednom hnízdě velké množství, vyrobte i velké množství pastí. A navíc tím likvidujete jedince, kteří jsou venku. Pokud se nezbavíte hnízda, bude se váš problém se sršni neustále opakovat.

Jak na sršně prostřednictvím pastí?

Zakoupit si můžete komerční pasti na sršně. Nebo můžete ušetřit a vyrobit si takovou past doma sami. Vezměte si dvoulitrovou PET láhev, kterou rozdělíte na dvě části těsně pod etiketou láhve. Do spodní části láhve dejte návnadu (přezrálé ovoce, ovocnou šťávu, konzervu pro kočky nebo třeba ocet). Horní část láhve otočte vzhůru nohama (takže vypadá jako trychtýř) a takto zastrčte zpět do láhve. To pomůže sršně dostat do láhve, ale velmi jim to ztěžuje únik ven. Obě části láhve přilepte lepicí páskou.

  • Tato past přiláká sršně, proto ji dejte dále od míst, kde chcete trávit svůj volný čas (není vhodná na terasy či místa se zahradním posezením).
  • Když je láhev plná sršňů, zabalte ji do igelitového sáčku a dejte přes noc do mrazáku. To zahubí ještě živé jedince. Pak můžete obsah vysypat do kompostu.

Jak odstranit hnízdo?

Hnízdo odstraňte teprve, až jste si jistí, že jedinci vyhynuli. Dělejte to prostřednictvím dlouhé tyče, kterou hnízdo shodíte. Poté hnízdo zlikvidujte – přípravek, který jste použili, je toxický i pro užitečný hmyz ve vaší zahradě. Proto byste hnízdo měli vyhodit.

Zdroj: https://www.bobvila.com/articles/how-to-get-rid-of-hornets/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *